توصیه های مربوط به جلسه کنکور
با سلام خدمت دوستان گرامی، خدا قوت!
از آنجا که وقت شما در این روزها بسیار کم بوده و سخت مشغول مرور مطالب هستید، بی مقدمه نکاتی چند در رابطه با جلسه کنکور کارشناسی ارشد خدمتتان بیان میگردد؛ امید است که این نکات ساده و در عین حال مهم، برای شما بزرگواران مفید فایده واقع گردد.(در واقع قسمت اعظم تلاش شما در فرآیند مطالعه و عبور از این کنکور، مربوط به خود جلسه کنکور و چند روز قبل از آن میباشد که متاسفانه بسیاری از دوستان در اثر مواجهه با مشکلاتی ساده، ناتوان از پیاده کردن دانش خود در جلسه کنکور میشوند. لذا توصیه میگردد که موارد زیر را با دقت و بطور کامل مطالعه فرموده و آنها را جدی بگیرید).
توصیه های مربوط به قبل و حین جلسه کنکور
1. از آنجا که برای خیلی از دوستان مطالعه نکردن در روز قبل از کنکور امکان ندارد، توصیه میشود که فقط چکیدهها و فرمولهای مهم مرور شود(به هیچ وجه مطالب جدید مطالعه نکنید).
2. به برنامه غذایی خود در روزهای نزدیک به کنکور توجه جدی نمائید(تا حد امکان غذا از مکانهایی تامین شود که به بهداشتی بودن غذا مطمئن داشته باشید).
3. سعي كنيد كه در آرامش كامل به سر ببريد و به شايعات و حرفهاي پراكندهاي كه در مورد كنكور گفته ميشود اصلاً توجه نكنيد.
4. شب قبل از کنکور سعی کنید زود بخوابید.(چند شب مانده به کنکور را زودتر از روال گذشته بخوابید تا با مشکل مواجه نشوید.)
5. براي اينكه راحت بخوابيد، هيچ كاري لازم نيست انجام دهيد، نه قرص خواب ، نه ورزش سنگين و خسته كننده ، نه ماست و دوغ و نه هيچ چيز ديگر ، اين شب هم مثل شبهاي ديگر خيلي عادي بخوابيد . سعي كنيد قبل از خواب يك دوش آب ولرم بگيريد و بعد راحت بخوابيد . فقط يادتان باشد، صبح بايد به موقع بيدار شويد.
6. به همه شما، بخصوص دوستان خوابگاهی، توصیه میشود که حتماً به چند نفر از اعضای خانواده یا دوستان خود بسپارید که روز کنکور شما را صبح زود بیدار کنند(پارسال یکی از دوستان با وجود زحمت فراوان به علت دیر بیدار شدن از خواب از حضور در سر جلسه کنکور محروم شد و... . آیا می توانید در ذهن خود مجسم نمایید؟)
7. اگر در منزل هستيد به اعضاي خانوادهتان و اگر در خوابگاه هستيد به هم اتاقيهايتان بسپاريد كه هنگام حركت به سمت محل برگزاری آزمون، شما را از به همراه داشتن " كارت ورود به جلسه "، " ساعت "(ترجیحا کامپیوتری) و " مداد و پاك كن " مطمئن نمایند.
8. صبحانه بخوريد و به هيچ وجه از صبحانه خوردن صرفنظر ننمایید.
9. زود سر جلسه حاضر شويد. چون در مواقع اينچنيني ترافيك يا بد شانسي دور از ذهن نيست. لذا براي رفتن به جلسه ، وقت تان را طوري تنظيم كنندكه خداي نخواسته اگر ماشين خراب شد، اگر اتوبوس پنچرشدو ... شما به موقع برسيد. با اين كار شما زمينه هرگونه نگراني را از بين مي بريد.

10. ساعت به همراه خود داشته باشيد و سعي کنيد وقت خود را تنظيم کرده و آن را تلف نکنيد و در زمان تعيين شده براي هر درس به سوالات پاسخ دهيد.
11. يكي از حالاتي كه براي تعدادي از داوطلبان در ساعاتي قبل از برگزاري آزمون رخ مي دهد«احساس فراموشي» مطالبي است كه به خوبي فراگرفته اند . توجه بفرمائيدكه اين «احساس» كاذب است و وقوع آن طبيعي است و معمولاً در همان دقايق اول شروع آزمون با گرم شدن ذهن از بين مي رود. لذا به هيچ عنوان نگران استرس يا هول شدن نباشيد. استرسي هم اگر وجود داشته باشد فقط تا پخش دفترچه اول است بعد از آن چنان درگير سوالات مي شويد كه استرس يادتان مي رود .
12. سر جلسه به هيچ عنوان فكر نكنيد كه خراب كردهايد و تمركز خود را به هم نزنيد. اگر سر جلسه بدانید که بقیه چقدر خراب کرده اند و وضعیتشان چگونه است مطمئناً نتیجه بهتری خواهید گرفت(خود من دو سال پیش سر جلسه به علت سخت بودن سوالات فکر کردم که خیلی خراب کردهام و به همین خاطر هول شدم و آخر آزمون 5 سوال را همینطور جواب دادم، در صورتی که اگر می دانستم که نسبت به سایر داوطلبان وضعیتم بهتر است و آن 5 سوال را جواب نمی دادم، مطمئناً رتبهام خیلی بهتر از این می شد).
13. به خدا توكل كنيد . از خدا بخواهيد كه آن چه را كه مصلحتتان است رقم بزند. بعد از نماز صبح چند دقيقه با خدا خلوت كنيد .
توصیه ها ی مربوط به جلسه کنکور
چند روز بيشتر به آزمون کارشناسی ارشد امسال باقی نمانده است . اگر به میزان کافی مطالعه کردهاید(البته بطور جدي) در قبولي خود ترديد نكنيد. آن چيزي كه الان ممكن است براي شما مهم باشد اين است كه سر جلسه آزمون بتوانيد تمام توانائي خود را در چند ساعت در برگه پاسخنامه وارد كنيد و ثمره تلاش چند ماهه خود را برداشت كنيد و همين موضوع تا حدي برايتان استرسزا خواهد بود. نكته اي كه بايد به آن توجه كنيد اين است كه شما بايد از قبل نسبت به چگونه مطرح شدن سوالات آمادگي داشته باشيد و در صورتي كه سوالات بصورت نامتعارف مطرح شوند ( مثلا خيلي سخت باشند يا خيلي آسان ) بتوانيد كنترل و مديريت مناسبي را اعمال كنيد .

اگر سوالات سخت باشد، چه كنم ؟
اگر سوالات امسال نسبت به سالهاي قبل سخت بود و يا از قسمتهايي كه قبلاً سوالي مطرح نميشد سوال مطرح شود، اكثر داوطلبان از لحاظ روحي بهم مي ريزند.
اگر سوالات امسال نسبت به سالهاي قبل سختتر بود و يا سوالات نامتعارفي مطرح شد، به موارد زير توجه داشته باشيد:
1 . كنكور يك مسابقه است نه يك امتحان. در امتحان شما اگر زير 10 بگيريد قبول نشدهايد، اما در مسابقه نمره خاصي ملاك نمي باشد، بلكه شما نبايد از تعداد مشخصي عقبتر باشيد. در مسابقه (كنكور) ممكن است يك شخص با نمره 18 رد شود ( چون اكثرا 20 يا 19 گرفته اند ) و يا با نمره 9 نفر اول شود. پس سختي سوالات ممكن است كه نمره شما را پائين بياورد اما اگر بتوانيد تمركز خود را حفظ كنيد، رتبه شما را تحت تاثير قرار نخواهد داد .
2 . اگر آزمون سخت بود، از عباراتي اينچنيني استفاده كنيد تا روحيه شما افت نكند: " من كه نمي تونم حل كنم واي به حال بقيه " ، " اگه سخته براي همه سخته " ، " همه موندن چيكار كنن " و ...
3 . اگر سوالات سخت بود، سعي كنيد سوالات راحت و متوسط را از دست ندهيد. همين سوالات هستند كه رتبهها را تعيين خواهند كرد و الكي روي سوالاتي كه مي دانيد قبلاً نمونه آن را حل نكردهايد وقت تلف نكنيد و سعي نكنيد سر جلسه درس ياد بگيريد .
4 . شانسي نزنيد و ارزش سوالاتي كه درست جواب داده ايد را از بين نبريد .
5 . با سوالات لج نكنيد(به هيچ وجه روي يك سؤال، بيش از حد، مكث نكنيد). حتي اگر بتوانيد به سؤالي بعد از چند دقيقه پاسخ دهيد، باز هم به تلف كردن وقتش نمي ارزد، زيرا در همان سري سؤالات، خيلي سؤال هاي آسان تري هست، كه حتماً مي توانيد به آن ها جواب دهيد و یا اینکه از كجا معلوم سوال غلط نباشد؟ حال اگر با اين كار (يعني اتلاف وقت زياد براي حل يك سؤال سخت) در انتهاي آزمون، وقت كم بياوريد و مثلاً نتوانيد 10 سؤال آخر را بخوانيد ، مطمئن باشيد بين آنها حداقل 3 يا 4 سؤال بوده كه به راحتي با يك نگاه قابل پاسخ دادن بوده و شما آن ها را در ازاي حل يك سؤال سخت از دست داده ايد.
(تازه معلوم نيست مسئله اي كه آدم با آن 4-5 دقيقه كلنجار برود حتماً هم درست حل شده باشد! ) در ضمن اگر درنهايت بين دو گزينه شك داشتيد واز غلط بودن دو گزينه ي ديگر هم مطمئن بوديد، طبق حساب احتمالات و اصول منطق، بايستي به صورت تصادفي يكي از دوگزينه ي باقي مانده را بزنيد. امتيازات حاصل از اين عمل ، طبق حساب احتمالات به نفع شماست. به جزء اين حالت، در هيچ حالت ديگري گزينهاي را به صورت تصادفي انتخاب نكنيد.
ارزش تمام سوالات يكسان است. در مورد سوالاتي كه قبلاً مسلط بودهايد اما سر جلسه نميتوانيد آنها را حل كنيد لجتان نگيرد كه حتما بايد حلش كنم. اين كارها وقت را خواهد گرفت.
اگر سوالات راحت بودند، چه كنم ؟
1 . الكي خوشحال نشويد . سوالات راحت بدترين نوع سوالات هستند .
2 . سوالات متوسط به بالا را از دست ندهيد. چون سوالات راحت را اكثراً جواب دادهاند و سوالات سخت هستند كه رتبه شما را مشخص خواهند كرد .
3 . روي همه سوالات تلاش كنيد و زود اشباع نشويد(البته بعد از اینکه یکسری کل تستها را زدیم و وقت اضافه داشتیم اجازه داریم که روی سوالات سختتر وقت بگذاریم).

سایر توصیه ها:
مهمترين ويژگي سؤال هاي تستي تنظيم وقت است. بنابراين مهمترين كار، توجه به زمان پاسخگويي به سؤالهاست كه روي دفترچه هاي آزمون براي هردرس ، زمان خاصي مشخص شده است كه داوطلبان عزيز بايد به آن توجه نمايند.
1- در تنظيم وقت نه آنقدر وسواس به خرج دهيد كه هر لحظه به ساعت نگاه كنيد و نه آقدر بي خيال شويد كه آخر هردرس به ساعت نگاه كنيد.
2- بعضي داوطلبان در پاسخ دادن به سؤالهاي كنكور، روش هاي مختلفي دارند. مثلاً اول از يك درس خاص شروع مي كنند. ترتيبي كه در دفترچه سؤال هاي رعايت شده تقريباً منطقي ترين ، شكل است وبهتر است همان ترتيب را رعايت كنيد.
چرا كه زياد ورق زدن دفترچه و از اين درس به آن درس پريدن ، خودبخود باعث نگراني و سردرگمي مي شود. اما اين در حد توصيه است. ممكن است كسي در درس خاصي ، استعداد و توانايي ويژه اي داشته باشد يا علاقه خيلي زيادي به يك درس بخصوص داشته باشد و بتواند با سرعت زيادي به آن ها پاسخ دهد. در اين صورت تصميم با خود اوست .
اما حتماً اين مورد را رعايت كنيد كه هر درس را كه براي پاسخگويي انتخاب كرده ايد، تا وقتي تمام نشده به سراغ درس ديگري نرويد. چون وقت محدود است و ممكن است نتوانيد دوباره به سراغ سؤال هايي كه قبلاً پاسخ نداده ايد، برگرديد.
3- نكته بسيار مهمتر اينكه، اگر ترتيب درسها را رعايت نكرديد، يا اگر سؤالي را بدون پاسخ گذاشتيد، در پاسخنامه هم شماره سؤال ها را كنترل كنيد. چون علامت زدن اشتباه سؤالها در برگه پاسخنامه يكي از اشتباهات رايج كنكور است، كه باعث ميشود با همين اشكال كوچك تا انتهاي پاسخنامه ، جوابها را اشتباه علامت بزنيد. پس بهتر است هر از گاهي شماره سؤال پاسخنامه را با شماره سؤال دفترچه آزمون كنترل نماييد.
4- محل گزينهي صحيح را كاملاً پركنيد (وسواس هم به خرج ندهيد). در صورت حذف يا تعويض گزينهي انتخاب شده، محل پاسخ قبلي را به طور كامل پاك كنيد.
5- در پاسخگوئي به سؤالهاي هر درس، خوب است كه از همان سؤال اول شروع كنيد . هرسؤالي را كه شك داريد يا اصلاً پاسخ آن را نمي دانيد(كنارسؤال) علامت بزنيد و از آن بگذريد . مثلاً براي سؤال هاي سخت علامت (-) و آن هايي كه شك داريد علامت (*) بگذاريد. به اين ترتيب سؤالهايي را كه مطمئنيد بلد هستيد، تا آخر پاسخ دهيد. باز هم تكرار مي كنيم حواستان به شماره سؤالها در پاسخ نامه باشد، به اين ترتيب خيالتان راحت مي شود. سؤالهايي را كه ميدانستيد پاسخ دادهايد، براي بار ديگر به سراغ سؤالهايي بيائيد كه علامت (*) خوردهاند و روي آنها شك داشتهايد.

(حواستان به وقت هم هست) وقتي در دور اول به سؤال ها پاسخ مي دهيد، ذهن شما فعال مي شود و خيلي چيزها كه در اثر نگراني فكر ميكرديد يادتان رفته، به يادتان ميآيد. در دوردوم ، به احتمال زياد به خيلي از سؤالهايي كه شك داشتهايد، پاسخ ميدهيد. در آخر به سؤالهايي كه اصلاً بلد نيستيد نگاهي بياندازيد شايد بتوانيد به بعضي از آنها پاسخ دهيد. اما به هيچ وجه روي سؤالي بيش از حد مكث نكنيد، حتي اگر بتوانيد به سؤالي بعد از چند دقيقه پاسخ دهيد بازهم به تلف كردن وقتش نمي ارزد.
چون در درسهاي ديگر خيلي سؤال هاي آسان تري هست كه ممكن است وقت نگاه كردن به آنها را از دست بدهيد.
1- تكليف هردرس را مشخص كنيد، بعد به سراغ درس ديگر برويد و هيچ وقت به فكر اين نباشيد كه دوباره سراغ درسهاي قبلي برگرديد.
2- از همين اول، براي خودتان مشخص كنيد كه قرار است روي سؤالهاي هر درس ، فقط دو بار مرور داشته باشيد و در آخر هم يك مرور كلي و خيلي سريع و در ضمن آن، كنترل شماره سؤالها روي پاسخ نامه. اگر قرار باشد مرورها بيش از دوباره باشد، شما از اول با عجله به سؤالها پاسخ ميدهيد و اين باعث مي شود احتمال اشتباه شما زيادتر شود. بنابراين نه يك بار و نه چندبار ، فقط دو بار مرور و بار سوم براي سؤالهايي كه اصلاً پاسخ آنها را نمي دانيد، كه البته اگر سرنخي پيدا نكرديد خيلي سريع از آنها بگذريد.
3- قبل از اينكه به گزينهها توجه كنيد، اصل سؤال را خوب بخوانيد و اگر ميتوانيد جواب آنرا در ذهن خود بيابيد. خيلي وقتها توضيحات سؤال، شما را به پاسخ صحيح هدايت مي كند، به بعضي كلمههاي كليدي هم دقت كنيد. كلماتي مثل : كدام يك درست است ، كدام نيست ، چه ناميده مي شود ، چگونه است، كدام مهم تر است ، كدام نادرست است ، كمترين ، بيشترين ، حداكثر، حداقل ، مقايسه كنيد و كلماتي از اين قبيل
4- به سؤالهايي كه نتوانسته ايد پاسخ دهيد، اصلاً فكر نكنيد. حتي نفرات اول كنكور هم به بعضي سؤالها نمي توانند پاسخ دهند و اين يك امر طبيعي است. تازه نفرات صدم و دویستم و... كنكور هم كه حتماً جزو قبوليها هستند به خيلي از سؤالها نمي توانند پاسخ دهند.
5- به سؤالهايي كه همان اول با دقت و اطمينان پاسخ داده ايد، هرگز برنگرديد ، معمولاً اولين حدس صحيح ترين است. بعضي وقت ها وسواس زياد باعث مي شود شما پاسخ هاي صحيح را پاك كنيد و به جاي آن پاسخ غلط را علامت بزنيد. بنابراين مرور دوم را فقط براي سؤالهايي كه شك داريد اختصاص دهيد.
6- بين پاسخ دادن به دو درس، لحظه كوتاهي استراحت كنيد. بخصوص چشم ها وقتي به چيزي خيره شوند زود خسته مي شوند. مثلاً براي لحظهاي چشم هايتان را ببنديد. (حتي به كوتاهي 10 ثانيه). فراموش نكنيد شما سر جلسه كنكور هستيد و مهمترين كار شما پاسخ دادن به سؤال هاست، بنابراين فكرهاي ديگر را كنار بگذاريد.

7- از همين اول، خودتان را آماده كنيد براي اينكه پاسخ بعضي سؤالها را نميدانيد. معمولاً داوطلبان وقتي چند سؤال اول را نتوانند پاسخ دهند، روحيه خود را از دست مي دهند. خودتان را براي چنين وضعيتي آماده كنيد. شما صدها سؤال ديگر داريد كه مي توانيد به خوبي به آنها پاسخ دهيد. بنابراين روحيه خودتان را تقويت كنيد و به اين چيزها توجهي نكنيد.
8- چرا اينقدر طرف منفي، قضيه را مي گيريد، خوشبين باشيد. واقعاً روحيه مثبت در موفقيت تاثير زيادي دارد. ما كاري ميتوانيم انجام دهيم كه به توانايي انجام آن ايمان داشته باشيم. داشتن اعتماد به نفس باعث مي شود فكر شما هم با جريان قويتري كاركند. باخودتان بگوييد، «من ميتوانم» و به اين گفته هم اعتقاد داشته باشيد.
9- چون قرار است نزديك به 4 ساعت در سر جلسه كنكور، حضور فعال داشته باشيد لذا به منظور حفظ اين وضعيت ، توصيه مي شود در حين اجراي آزمون از كاكائو استفاده كنيد. شما با گذاشتن يك عدد كاكائو در دهان خود كالري مورد نياز بدن و مغز را تا انتهاي آزمون تامين كردهايد.
توصیه آخر و خیلی مهم: برای اینکه بتوانید نکات مربوط به سر جلسه کنکور(تنظیم وقت، نحوه پاسخگویی و ...) را به خوبی سر جلسه کنکور پیاده نمایید، از دوستانی که در کنکورهای آزمایشی شرکت ننمودهاند تقاضا میشود که حتماً در مدت باقیمانده تا کنکور، حداقل دو کنکور سراسری سالهای قبل را انتخاب نموده و از خود کنکور بگیرید؛ چرا که اجرای تکنیکهای لازم برای پاسخگویی به سوالات بدون تمرین و تجربه قبلی امری نشدنی است.
شاید بعضی از دوستان مطرح نمایند که سوالات کنکورهای قبلی را طی مراحل مطالعه قبلی جواب دادهاند و برای کنکور آزمایشی مناسب نمی باشد. اما بنده به هزار و یک دلیل به دوستانی که در طی سال در کنکورهای آزمایشی شرکت نکردهاند توصیه اکید مینمایم که حتی با تکراری بودن سوالات، این کار را انجام دهید، مطمئنم که به نتایج شگرفی دست خواهید یافت(خودم نیز از این دسته بودم و با برگزاری 3 کنکور در طی 10 روز مانده به کنکور اصلی به تکنیکهای مناسبی برای پاسخگویی دست یافتم).به نتیجه آزمون توجه ننمایید، فقط سعی نمایید در طی این کنکورهای فرضی، به تکنیکهای مناسبی برای پاسخگویی به سوالات دست یابید.
از شما تقاضا میگردد که به موارد بالا -که بعضاً خیلی هم ساده اند- توجه کافی نمایید. چرا که برگرفته از تجربیات بنده و خیلی از دوستان کنکوری شما در سال های قبل است که با در نظر نگرفتن بعضی از این نکات- هر چند ساده- با مشکل جدی مواجه شدهاند.
نظرات شما عزیزان: